Mevsim Geçişlerinde İçilecek Bitki Çayları

Ülkemizin büyük bir özelliği olan dört mevsim, genelde turistlik açıdan ülkemize katkı sağlasa da, yazın yorgunluğu veya kış yorgunluğu olarak da adlandırabileceğimiz mevsimlik geçişler insanlar üzerinde oldukça büyük etki yaratır.

Dönemsel olarak gerçekleşen mevsim geçişleri bizleri oldukça kırılgan hale getirip hasta edebilir. Özellikle bu geçiş dönemlerinde bitki çayları bizlerin bir numaralı kurtarıcımız haline gelmiş durumda.

1.Kış Çayları

Bitki çayı kullanımı fazla olmamak şartıyla mevcut tüm durumlarda yetkili kişiler tarafından kullanımı önerilmekte. Özellikle kış aylarında artan soğuk algınlığına kış çayları önerilir. Bu kış çayı içerinde genel olarak baş ağrısı için zencefil, iltihap önleyici yeteneğe sahip zerdeçal, bakterilerin düşmanı karanfil, Kan pıhtılaşmasını engelleyen tarçın ve göğüs yumuşatıcı etkiye sahip havlıcan oldukça büyük yer kaplamakta. Fakat kişiler bu çayın içimi sırasında acı olabilecek tatlar dolayısıyla bal veya şeker kullanımı yoluna gidebilir. Ancak uzman kişilerce şeker ve özellikle de bal kullanımı bu tür çaylar içerisinde kullanımı açısından kesinlikle önerilmemekte. Ve her zaman kullandığımız ıhlamur da aynı şekilde bal gibi bu çayların içerinde olmamalı, ayrı olarak bal ile tüketilmelidir. Bunun yanı sıra kış geçişlerinde tercih edilen diğer çaylar ise kuşburnu ve nanedir.

2.Yaz Çayları

Ayrıca yaz aylarında da aynı şekilde, yaz aylarının kavurucu sıcaklarına uygun şekilde ayırılıp yapılabilecek çaylar mevcut. Narçiçeğinin, aşırıca sahip olduğu mükemmel c vitamini deposu kullanışlılığı ve buzdolabında soğuk şekilde kullanımı acısından tercih edilen yaz çaylarından biridir. Ayrıca ilk öncelikle sıcak şekilde hazırlanan sonra ise soğutulup tüketilen lavanta çayı da aynı şekilde mükemmel bir yaz bitkisidir. Fakat Lavantada, Ihlamur gibi tek başına tüketilmelidir.

Fakat her şeye rağmen, uzman kişiler özellikle de mecbur kalınmadıkça çayların sağlık açısından, sürekli kullanımını kesinlikle önermemekte.