İnşaat Mühendisliğinden Mezun Olanların Kazandıkları Unvanlar

Türkiye’nin farklı üniversitelerinde İnşaat Mühendisliği eğitimi alan öğrenciler 4 ya da hazırlık eğitimi de varsa 5 yıl boyunca çeşitli teorik ve pratik derslerin eğitimini almaktadır. İnşaat sektörü oldukça geniş bir alana yayılmıştır ve insanlık var olduğu sürece inşaat sektörü devamlılık gösterecektir. Çünkü konut, hastane, okul, alışveriş merkezi, yol, köprü, tünel gibi yapıların hepsi inşaat sektörüne dâhildir. Bu yapıların inşa aşamasında inşaatın birçok kalemi bulunmaktadır. Bu aşamaların her birinde İnşaat Mühendisine ihtiyaç duyulmaktadır. Gerek ofiste gerek sahada inşaat mühendisleri çeşitli unvanlar kazanabilmektedir.

Ofis ve Şantiye Hayatı

Mezun İnşaat Mühendisleri öncelikle ofis ya da şantiyede iş arama sürecine girmektedir. Ofiste çalışan mühendisler farklı unvanlar kazanabilmektedir. Satış Mühendisi, Planlama Mühendisi, Teknik Ofis Mühendisi, Hak ediş Mühendisi bu unvanlardan bazılarıdır. Ayrıca devlet dairelerinde çalışan mühendisler de Kontrol Mühendisi unvanına sahip olmaktadır. Şantiyede ise ilk aşama Saha Mühendisi unvanına sahip olmaktır. İnşa edilen yapının büyüklüğüne göre Kaba İşler Şefi, İnce İşler Şefi de olabilmek mümkündür. Yıllar geçtikçe, tecrübe kazanıldıkça İnşaat Mühendisleri Şantiye Şefi unvanına sahip olabilmektedir.

Yüksek Lisans Programı

Ofis veya şantiyede çalışırken bulundukları konumu daha iyiye taşımak ya da akademisyen olmak isteyen mühendisler Yüksek Lisans programına başvurabilmektedir. ALES sınavına girilerek yılın belli dönemlerinde üniversitelerin açtığı Yüksek Lisans programlarına başvuru yapabilmek mümkündür. Yüksek lisans sonucunda mühendisler iki unvan kazanır. Biri İnşaat Yüksek Mühendisi, diğeri ise Yüksek İnşaat Mühendisidir. Bu iki unvan birbirine karıştırılsa da aralarında bir fark vardır.

Yüksek İnşaat Mühendisi, İnşaat Mühendisliği alanında yüksek lisans yapmış kişidir. Fakat İnşaat Yüksek Mühendisi, mühendislik alanında yüksek lisans yapmış kişidir. İnşaat mühendislerinin çalıştıkları alanlar doğrultusunda birçok unvan kazanmaları mümkündür. Gelişime ayak uyduran, teknolojiyi yakından takip eden, dil eğitimini tamamlamış, her daim kendini bir üst noktaya taşıyan mühendislerin unvanlarında yükselme olması kaçınılmazdır.