Tümör

Tümör

Herhangi bir hücrenin ya da hücre gruplarının bağlı oldukları organizmanın kontrol mekanizmalarının etkisi altından çıkıp hızlı ve normal olmayan oranda bir çoğalma ile ortaya çıkan  kitleler için kullanılan genel bir addır. Latincede tümör, “şişlik, ur” demektir.

Tümörler 3 temel özelliğe sahiptirler.

1) Tümörlerin büyümesinin bir amacı yoktur yani amaçsızca büyüme gösterirler.

2) Tümörlerin büyümesinin sınırı yoktur. Sınırsız bir şekilde büyüyebilirler.

3) Tümörlerin büyümesi herhangi bir mekanizmaya bağlı olmadığı için kontrolsüz bir şekilde büyürler.

Tümörler, vücudunuzun herhangi bir yerinde meydana gelebilirler. İyi huylu tümör ve kötü huylu tümör olarak iki türü vardır. Kötü huylu tümörlere kanser denilmektedir. Kötü tümörler, yani kanserli hücreler vücutta yayılım gösterebilirler. İyi huylu tümörler ise yayılmazlar sadece bulundukları yerde büyüme gösterirler. İyi huylu tümörler aynı yerde uzun süre özelliklerini koruyabildikleri gibi belli bir süre geçtikten sonra kötü huylu tümörler dönüşebilirler.

 TÜMÖR NEDEN OLUŞUR?Tümör Nedir

1) Bağışıklık sistemindeki bozukluklar

2) Sigara benzeri tütün ürünlerinin kullanımı

3) Alkol tüketimine dikkat edilmemesi

4) Zararlı güneş ışınlarıyla birlikte fazla güneş ışığına maruz kalınması

5) Genetik problemler

6) Aşırı kilolu olunması

7) Radyasyona maruz kalınması

 TÜMÖR BELİRTİLERİ

1) Titreme: Tümörün en belirgin özelliklerinden birisi yerleştiği vücutta sürekli titremelere sebep olmasıdır.

2) Ağrılar: Vücudunuzun herhangi bir yerinde daha önce olmayan şiddetli ağrılar meydana gelmesi ve devamlı bir artış göstermesi.

3) Halsizlik: Vücuduna tümör yerleşmiş bireyde normal halinden çok daha yorgunluk hissi meydana gelir. Bu yorgunluk beraberinde keyifsizliği de getirir.

4) Ateş: Tümörlü insanlar herhangi bir rahatsızlıkları olmamasına rağmen sık sık ateşlenirler. Bu belirti, ileri derece tümör belirtisidir.

5) İştahın Azalması: Tümör beslenme düzenini etkiler ve iştah kaybı ve dolayısıyla hızlı kilo kaybına sebep olur. Hızlı kilo kaybı da bir belirti sayılabilmektedir.