kuşe

Barkod ve Barkodlama Nedir?

Hepinizin illaki bir barkodla işi olmuştur. Girdiğimiz çıktığımız kurumlarda alışveriş merkezlerinde barkod terimini duymuşuzdur. Peki, hiç düşündün mü nedir bu barkod ya da barkodlama dedikleri kavramlar” yazımızı bu tip sorularınıza ışık tutması ve meraklılarına yol gösterici olması hasebiyle kaleme aldık. Bahse konu olan barkodlamanın detaylarına yer vereceğiz. Öncelikle işin kitabi kısmına geçmeden pratikte nerelerde denk geliyoruz bu kavramlara bir hatırlayalım ya da bu konuda bir farkındalık oluşturalım.

Barkodlama Nerelerde Karşımıza Çıkar

Öncelikle bu alanlar oldukça fazladır. Birçok özel ya da kamu kurum ve kuruluşu barkodlama sistemi olmadan ve barkod etiketleri olmadan hiçbir işini yürütemez. Barkodlama tüm işlemlerin yürüyüşünde hayati bir öneme sahiptir. 

1. Alışveriş merkezlerinde fiyatını merak ettiğiniz bir ürünü için ilk yaptığımız şey marketin bir kısmına yerleştirilmiş olan cihaza barkodunu okutmak olur. Ürüne özel bu kod sayesinde ürünümüzün fiyatını öğreniriz. Bununla birlikte kasada ürünün ödemesini yapacağız kasiyer yine bu kodu makinesine okutarak sizden ödeme alır. Bu sadece gıda sektörü için geçerli değildir. Giyim, elektronik gibi arttırmak pek mümkün olan sektörlerde de yine barkodlama kullanılır. 

2. Hastaneye işiniz düştü. Kayıt veren hanımefendi elinize bir küçük etiket sıkıştırdı. İşte bu etikette sizin protokolünüz, isminiz, klinik adı ve doktor adı yazar. Siz hastaneye girişinizden çıkışınıza kadar tüm işlerinizde barkodunuz işlerinizi daha kolay hale getirecektir. İster ayaktan hasta ister yatan hasta olun her zaman elinize verilen, kolunuza takılan küçücük bir barkod etiketi kimliğinizi ifade edecektir.

3. Noterde bir imzalık işiniz var burada da yine bir barkodlama işlemiyle işinizi yürütebileceksiniz.

4. Kurumlarda herhangi bir işiniz var. Elinizdeki evrakınızı her ne amaç ya da hedefle alıyorsanız kurumun evrak kayıt biriminden barkod işleminizi yaptırmanız gerekecek. Kurum söz konusu evraklarını tamamıyla barkod sayesinde arşivleyebilir.

5. Kurumlarda demirbaş malzemeler vardır. O kuruma zimmetli olan. Bu bir bilgisayar, koltuk, yazıcı, masa olabilir. Bu demirbaşlar barkodlamayla belli başlı ürün haline getirtilebilir.

6. Bu maddeleri arttırmak çok mümkündür. Fakat biz burada en çok denk geldiğimiz ve barkodlamaya şahit olduğumuz sektörlere değinmek istedik.

Barkod, yukarıdaki maddelerden de görebileceğiniz üzere kısaca bir ürün ya da hizmeti karakterize etmeye sağlayan bir çeşit görseldir. Bu görsel dikey olarak inceli kalınlı çizgilerden ve bunların altında konumlandırılmış  rakamlardan ibarettir. Bu görsel tek başına bir şey ifade etmez. Onun basılacağı bir barkod etiketi, bu etiketi okutacak barkod okuyucu ve bunu amacına göre gerekiyorsa yazıcıdan bastırarak ele alınmasını sağlayan barkod yazıcıya diğer ifadesiyle zebraya ihtiyaç vardır. Bu saydıklarımız barkodlama hizmetinin birer parçasıdır. Tüm bunların birlikte kullanılmasıyla sağlanan hizmete de “barkodlama hizmeti” denir. 

Barkod Etiketleri Hakkında Genel Bilgi

Yukarıdaki bahsettiğimiz gibi barkolama işleminde barkod sembolünün yazıldığı etiketlerdir. Yapışkanlı ve yapışkansız olarak ayrılırlar. En çok karşımıza çıkan yapışkanlı türüdür. Geniş bir rulo halinde saklanır. Genellikle sarı kuşe zemin üzerine 6×3, 3×3 ve 9×3 boyutlarında üretilirler. Bunlar kare ve dikdörtgen şeklidedir. Amaç ve kullanım kapsamı ne ve nasılsa bu doğrultuda alım satım işlemi yapılır. Barkod etiketi zebraya (barkod yazıcı) takılır. Önceden bu makinenin içine ribon ismindeki siyah rulo yerleştirilir. Ribon etikete barkodu yazdırma işlevini görür. Bir nevi mürekkep hükmündedir. 

Barkod Etiket Çeşitleri Nelerdir?

Genel anlamda barkod etiketleri üç sınıfta değerlendirilir. Kısaca kağıt bazlı, plastik bazlı ve kumaş bazlı şeklinde adlandırılır. Fakat daha ayrıntılı değerlendirildiğinde gerek dokusuna ve gerekse kullanım amacına göre çok daha fazla çeşide sahiptir. 
Kâğıt Etiketler: Termal, eko termal etiket diye de isimlendirilir. En ucuz olan türdür. Yırtılabilir özelliktedir. Su, nem ve güneş gibi dış etkenlere fazla dayanıklı değildir. Zamanla üstlerindeki barkod numarası silinir ya da yıpranır.

Kuşe Etiketler: Parlak görünümlü olup termal olanlara göre daha kalitelidir. Daha dayanıklı daha uzun ömürlüdür. Fiyatı da termale göre daha fazla bütçe gerektirmektedir. 
Silvermat Etiketler: İsminden de anlaşılacağı üzere gümüş ya da gri renklidir. Hem etiketin kendisi hem de yapışkanı çok dayanıklıdır. Fiyatı en yüksek etiket türüdür. Zamanla aşınmaz, eskimez ve yıpranmaz. Dolayısıyla arşivleme işlemlerinde en ideal olan barkod etiket türüdür.